Ingredience:
- 1 menší dýně (asi 1 kg)
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- 2 lžíce oleje nebo másla
- Sůl, pepř podle chuti
- Špetka muškátového oříšku (volitelně)
- Dýňová semínka na ozdobu (volitelně)
Postup:
- Dýni omyjeme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Na oleji nebo másle osmahneme cibuli a česnek do sklovitá.
- Přidáme nakrájenou dýni a krátce orestujeme.
- Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud není dýně měkká.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
- Přidáme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji trochu naředit vývarem nebo vodou.
- Polévku podáváme ozdobenou dýňovými semínky.
Jde o základní recept na krémovou dýňovou polévku, která je ideální pro chladné podzimní dny.