Ty nejlepší recepty na vaření a pečení na jednom místě. Spolehlivé, chutné recepty

Polévky Zelenina

Typická dýňová polévka

Dýňová polévka

Ingredience:

  • 1 menší dýně (asi 1 kg)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • Sůl, pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku (volitelně)
  • Dýňová semínka na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. Dýni omyjeme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  3. Na oleji nebo másle osmahneme cibuli a česnek do sklovitá.
  4. Přidáme nakrájenou dýni a krátce orestujeme.
  5. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud není dýně měkká.
  6. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
  7. Přidáme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.
  8. Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji trochu naředit vývarem nebo vodou.
  9. Polévku podáváme ozdobenou dýňovými semínky.

Jde o základní recept na krémovou dýňovou polévku, která je ideální pro chladné podzimní dny.

Mohlo by vás zajímat...