Zatímco mnoho lidí považuje croissanty za typicky francouzské, jejich kořeny sahají až do Vídně v Rakousku. Tento recept je inspirován tradičním vídeňským stylem pečení, který dává croissantům tu charakteristickou křupavost. Vyzkoušejte tento unikátní způsob pečení a objevte novou chuť croissantů!
Ingredience:
- 520 g hladké mouky
- 2 sáčky sušeného droždí
- 320 ml mléka
- 60 g cukru
- 1 lžička soli
- 280 g studeného másla
- 1 vajíčko (na potření)
- Semínka z jednoho vanilkového lusku (volitelné)
Postup:
- V teplém mléce rozpustíme cukr, vanilková semínka a droždí a necháme 10 minut kvasit.
- V míse smícháme mouku a sůl. Přidáme kvasící směs a zpracujeme těsto.
- Těsto vypracujeme, dokud není hladké, a necháme odpočívat 1 hodinu v chladné místnosti.
- Máslo rozválíme mezi dvěma kusy pečícího papíru do tvaru obdélníku.
- Těsto rozválíme, položíme na něj máslo a těsto přeložíme. Proces rozválení a skládání opakujeme několikrát.
- Těsto rozválíme do obdélníkového tvaru a vykrojíme trojúhelníky. Zavineme je do tvaru croissantů.
- Croissanty necháme kynout 1 hodinu, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 18-22 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.