Kdo by neznal tu vůni právě upečených vanilkových rohlíčků, která se šíří domem a přivádí nás zpět k vzpomínkám na dětství? Toto cukroví je pro mnohé synonymem vánočních svátků a rodinného pohody. Rohlíčky, obalené v sladkém vanilkovém cukru, jsou křehké, voňavé a naprosto neodolatelné. Ať už je pečete podle tradičního rodinného receptu nebo vyzkoušíte náš tip, věřte, že se stanou hvězdou vašeho vánočního stolu. Připravte si všechny ingredience a pusťte se do pečení s láskou a radostí.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla (nejlépe vychlazeného)
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 70 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Špetka soli
- Moučkový cukr na obalení (cca 150 g)
- 2 balíčky vanilkového cukru na obalení
Postup:
- Příprava těsta: V míse smíchejte hladkou mouku, mleté vlašské ořechy, cukr moučku a špetku soli. Přidejte nakrájené chladné máslo a rychle zpracujte těsto do hladkého. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do lednice alespoň na hodinu.
- Tvarování rohlíčků: Těsto vyndejte z lednice a na lehce pomoučněném povrchu vyválejte váleček o průměru cca 2 cm. Ten pak nakrájejte na menší kousky a tvarujte do klasického tvaru rohlíčků.
- Pečení: Předehřejte troubu na 180°C. Vanilkové rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 10-12 minut, dokud nebudou lehce zlatavé.
- Obalování: Jakmile vyndáte rohlíčky z trouby a necháte je chvíli vychladnout, obalte je v směsi moučkového a vanilkového cukru.
Osobní rady a doporučení:
- Máte-li rádi intenzivnější vanilkovou chuť, můžete přidat do těsta lžičku vanilkového extraktu.
- Rohlíčky jsou nejlepší druhý den po upečení, kdy se prolnou chutě a stávají se krásně měkkými.
- Pokud máte rádi experimenty, zkuste přidat do těsta trochu citronové nebo pomerančové kůry pro osvěžující twist.