Sušená rajčata v sušičce – jak na to v domácích podmínkách

Udělat si domácí sušená rajčata není vůbec žádný problém. Bude vám stačit sušička a pokud nemáte ani tu, vystačíte s horkovzdušnou troubou.Získáte tak velmi dobrý produkt nebo přísadu, budete moci ovlivnit ochucení a navíc tolik neutratíte.

Základem pro kvalitní sušená rajčata je dobrý výběr plodů. Ne každé rajče a každý druh se hodí na sušení a tak výběr těch správných rajčat může být to nejdůležitější, co před sušením musíte udělat.

Obecně platí, že mnohem lepší jsou rajčata z domácího pěstování. Ideálně rajčata vlastní, o kterých víte, jak a kde vyrostla a třeba už na ně nemáte použití v čerstvé formě a je vám líto je vyhodit, nebo nechat shnít.

Pokud tuto možnost nemáte, poohlédněte se po rajčatech na farmářských trzích z domácího pěstování. Rajčata ze supermarketu jsou až tou poslední volbou, protože prostě tak nevoní a nejsou tak dobrá chuťově.

Když tedy máme rajčata, můžeme se pustit do přípravy. Základem je slupka. Radíme rajčata oloupat, jelikož ve výsledném sušeném rajčeti není slupka úplně vhodnou částí a může u některých jídel chuť ovlivnit.

Oloupat rajčata je snadné – nařízněte jejich slupku a vložte na chvilku do vroucí vody. Ihned po vyndání je vložte do studené (ideálně ledové) vody a slupka půjde úplně sama dolů.

Oloupaná rajčata pak nakrájejte na poloviny a zbavte se pevné části. Můžete i vyndat semínka, to už podle chuti. Samozřejmě pokud toužíte po menších kouscích, krájejte na čtvrtiny nebo měsíčky.

Jak na sušená rajčata v sušice:

Nakrájená rajčata rozmístětě rovnoměrně na plát sušičky a nechte jim mezi sebou trochu prostoru. Můžete (a měli byste) je doplnit bylinkami (bazalka) a osolit.

Sušičku na sušení rajčat zapněte na 65 stupňů a sušte 3 až 8 hodin. To závisí na velikosti rajčat a jejich vodnatosti. Průběžně kontrolujte a sušení ukončujte až budou podle vašich představ.

Jak na sušená rajčata v troubě:

Rajčata můžete snadno sušit i v horkovzdušné troubě. Opět rajčata nakrájejte na poloviny, čtvrtiny, nebo malé kousky a ty pak rozmístěte rovnoměrně na plech. Pod ně však dejte ještě pečící papír. Opět osolte a ochuťte bylinkami podle chuti. Pro troubu zakápněte také trochu olivovým olejem. Troubu předehřejte na 65 stupňů a počítejte, že tam se budou rajčata sušit trochu déle než v sušičce. Počítejte s deseti a dvanácti hodinami. Také budete muset rajčata někdy v polovině obrátit, aby proschla z obou stran. Díky pečícímu papíru by to neměl být problém.

Naložení do oleje

Usušená rajčata je nejlepší skladovat v oleji. Měl by být kvalitní a díky tomu, že se promísí s chutí rajčat a bylinek, můžete ho pak používat k dalšímu ochucování salátů či jiných jídel. Hlídejte jen, aby byla rajčata v oleji vždy kompletně potopená a neosychala.

Před použitím je nejlepší rajčata ještě ponořit na cca půl hodiny do vody.

 

Související recepty