Skvělý domácí pečený čaj ze švestek

Ten nejlepší pečený čaj si uděláte doma a bude vydrží vám na sychravý podzim a chladné zimní večery. Švestky jsou skvělým ovocem pro výrobu dobrého pečeného čaje, ne každé ovoce se na to hodí. Recept není složitý a můžete si „zavařit“ čaje z úrody švestek, kolik chcete a čerpat z něj později.

Budeme potřebovat:

  • 2 kg švestek
  • 1,2 kg cukru
  • 2 citrony
  • koření (anýz, skořice, hřebíček)
  • 2 dcl rumu, griotky (podle chuti, není podmínkou)

Jak na to:

  • Švestky omyjeme, vyloupeme a nakrájíme na menší kousky (čtvrtky)
  • V míse si smícháme švestky s cukrem a přidáme na čtvrtiny nakrájené citrony
  • Dodáme koření podle chuti a necháme chvíli uležet, aby se vše spojilo
  • Přesypeme na plech a rovnoměrně rozprostřeme
  • Troubu předehřejeme na 220 °C a plech(y) tam dáme
  • Průběžně promícháváme a čekáme až ovoce pustí šťávu
  • Přibližně po 45 minutách vyndáme a začneme plnit do skleniček
  • Skleničky po naplnění dáme odstát víčkem vzhůru

Související recepty