Recept na vánoční perníčky a medovníčky

Medovníčky a vánoční perníčky jsou oblíbené a nejsou složité na přípravu. Stačí se držet rozpisu a receptu a uděláte určitě radost všem. Jako ostatní vánoční cukroví se budou na vašem vánočním stole vyjímat.

Budeme potřebovat:

  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • 700 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 8 lžic medu
  • lžíce rumu
  • polovina kypřícího prášku do perníku
  • lžíce kakaa
  • balíček perníkového koření

Na potření:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody

Jak na to:

  • Smícháme vejce s cukrem (chvíli šleháme), rozpuštěné máslo, rum
  • Přisypeme směs, kterou jsme si připravili vedle – mouku, kypřící prášek, perníkové koření, kakao, skořici
  • Mícháme až do dosažení pevného těsta a to chvilku zpracováváme
  • Těsto je třeba nechat den odležet zakryté v lednici
  • Vyválíme těsto a vykrajujeme perníčky a pokládáme je na plech, vyložený pečícím papírem
  • Každý perníček potřeme rozmíchaným vajíčkem s vodou, aby byly perníčky pěkně lesklé
  • Dáme do trouby předeřáté na 160 °C a pečeme kolem 10 minut – je potřeba hlídat, aby nezačaly hnědnout – sledujte kraje
  • Vyndáme a necháme vychladnout
  • Zdobit můžeme bílky, vyšlehanými s moučkovým cukrem

Související recepty