Recept na boršč s červenou řepou

Jednoduchý recept na velmi chutný boršč s červenou řepou. Zvládnete připravit za pár minut doma.

Na přípravu budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • 100 g červené řepy
  • 100 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržele (kořen)
  • 100 g zelí – může být syrové, nebo i kvašené
  • 3 brambory
  • 5 lžic oleje (slunečnicový je nejlepší)
  • bobkový list
  • 1 lžička papriky (mleté)
  • 1 lžička bazalky
  • sůl
  • petrželová nať
  • 2 lžíce kysané smetany na dochucení

 

Postup:

Červenou řepu po oloupání nakrájíme na kostičky a dáme dusit na olej.

Očistíme ostatní zeleninu a nakrájíme – brambory a mrkev na kolečka, celer a petržel na kostičky, zelí na nudličky (raději jemnější).

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, zapražíme mletou paprikou a poté zalijeme 1 litrem horké vody.

Přivedeme v hrnci k varu a postupně vkládáme zeleninu podle tvrdosti: mrkev, petržel, celer, zelí, červená řepa a nakonec brambory. Odstupy vkládání jsou při vřící vodě přibližně 2 – 3 minuty. Jakmile bude vše v hrnci, povaříme asi 10 minut s bazalkou a bobkovým listem.

Dochucujeme solí a octem. Stáhneme plamen a necháme cca 15 minut dojít.

Na talířích můžeme ozdobit sekanou petrželí a lžičkou kysané smetany.

Můžete jíst i s pečivem (celozrnný chléb se hodí nejvíc).

Dobrou chuť!

Související recepty