Lasagne Bolognese podle Polreicha

Recept z pořadu Vařte jako šéf od Zdeňka Polreicha na lasagne bolognese.

Jídlo se skládá ze tří částí:

  • masové ragů
  • bešamelová omáčka
  • lagagne

Budeme potřebovat na masové ragů:

  • 500 g mletého hovězího
  • 300 g vepřového masa
  • olivový olej
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • kousek celeru
  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína
  • rozmarýn
  • pepř

V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém osmahneme najemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Restovat je třeba až do chvíle, kdy je zelenina zlatá (cca 15 minut). Přidáme česnek a rozmarýn a pokračujeme v restování ještě asi dvě minuty.

Přidáme obě mletá masa a vyvaříme veškerou šťávu a přidáme polovinu červeného vína. Pak vaříme asi 35 minut.

Až se víno vyvaří, přidáme rajčata a hovězí vývar. Vaříme další cca 1,5 hodiny bez pokličky. V poslední fázi, osolíme a opepříme.

Bešamelová omáčka – potřebné suroviny:

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 45 g másla
  • 45 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • muškátový oříšek
  • 1 bobkový list
  • 3 hřebíčky

Do středního hrnce dáme mléko a bobkový list. Cibuli rozkrojte na 2-3 části a přidejte spolu s hřebíčkem do mléka. Mléko přiveďte téměř k varu a udržujte cca 5 minut. Potom nechejte vychladnout.

V druhém rendlíku si připravíme jíšku – do rozpuštěného másla přidejte mouku a za stálého míchání restujte cca půl minuty. Odstavte z ohně a přilejte mléko z druhé nádoby. Míchejte, dokud se mouka úplně nerozpustí.

Vraťte zpět na plamen a vařte asi 4 minuty až do zhoustnutí. Ztlumte plamen na minimum a vařte přibližně 20 minut až do chvíle, než je omáčka lesklá a hladká. V tu chvíli přidejte muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.

 

Teď si připravte zapékací misku a její dno potřete bešamelem. Lasagne si nejprve chvilku povařte ve vodě se solí a olivovým olejem. Po chvilce je zchlaďte studenou vodou, aby dále neměkly. Na bešamel v pekáčku vyskládejte lasagne a na ně dejte vrstvu masového ragů. Opakujte tak dlouho, dokud máte ingredience. Nahoru vždy přijde bešamel a celé to postrouhejte parmazánem.

Zapékejte v troubě 45 minut a průběžně kontrolujte, aby byl povrch zlatavě opečený, ale ne připálený.

Související recepty