Jak na pečený čaj v troubě

Pečený čaj je oblibeným způsobem zpracování ovoce a můžete si tak doma udělat velmi chutný ovocný čaj, který v zimě jako když najdete. Můžete zpracovat zbytky ovoce a na podzimní večery si připravit připomínku léta. S pomocí trouby budete mít do hodiny hotovo a výběr ovoce záleží jen na vás. Na pečený čaj můžete použít rybíz, jahody, maliny, hrušky, jablka, pomeranč, ostružiny, broskve, meruňky, třešně, višně, švestky, mandarinky nebo třeba ananas. Nápadům se meze nekladou.

Budeme potřebovat:

  • 2 kg ovoce podle výběru, případně v kombinaci
  • 1,2 kg cukru
  • 2 citróny
  • koření (anýz, hřebíček, skořice, badyán…)
  • 2 dcl rumu, griotky (podle chuti a nemusíte použít vůbec)

Jak na to:

  • Ovoce omyjeme na nakrájíme na menší kousky. Není třeba ani loupat
  • Na plechu smícháme s cukrem a na malé kousky nakrájeným citronem
  • Okořeníme podle chuti a přidáme rum a pořádně promícháme
  • Necháme chvíli ležet, aby se chutě koření promíchaly a cukr zvládnul vsáknout
  • Troubu rozehřejeme na 220 °C a plech s rovnoměrně rozhrnutým obsahem tam dáme
  • Průběžně kontrolujeme proti připečení, promícháváme asi 45 minut (podle typu ovoce)
  • Jakmile je směs upečená, plníme do připravených skleniček
  • Po naplnění, uzavřeme a dáme na 10 minut odstát na víčko

 

Související recepty