Domácí játrová paštika snadno – recept

Pokud vám nevyhovují paštiky z obchodů a přesto je máte rádi, určitě uvítáte možnost si udělat paštiku domácí. Nejen, že vás nakonec možná vyjde levněji, ale určitě dosáhnete mnohem lepší chuti a určitě bude ze surovin, které budete znát.

Na domácí játrovou paštiku budeme potřebovat:

  • 500 g kuřecích jater
  • 1 cibuli
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 dl slivovice, brandy
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce oleje na smažení
  • sůl, pepř, tymián, kmín na dochucení

Jak na to:

  • játra omyjte, očistěte a rozkrájejte na kostičky
  • na pánvi rozpalte olej a osmahněte cibulku
  • ve chvíli, kdy cibule zesklovatí, přidejte játra a nechte je zatáhnout
  • přilijte alkohol – slivovici, brandy, metaxu a vařte asi 2 minuty
  • snižte sílu ohně a přidejte koření – sůl, pepr, tymián, kmín podle chuti a  další 3 minuty restujte
  • nyní přilijte smetanu a na mírném plameni vařte asi 15 minut
  • nakonec přidejte dva stroužky nadrceného česneku a zamíchejte
  • směs nechte vychladnout a rozmixujte
  • výslednou pastu nandejte do mističek, nebo skleniček

Paštika vám vydrží v ledničce klidně týden a pokud ji chcete uchovat déle, zalijte navrch skleničku sádlem, které obsah odizoluje.