10 způsobů jak zdobit vánoční perníčky

Vánoční perníčky jsou oblíbeným vánočním cukrovím a je jich několik druhů. Zrovna tak existuje plno způsobů, jak je ozdobit. Nechte se inspirovat a udělejte letos ty nejlepší vánoční perníčky.

Základní bílková poleva na zdobení perníčků

  • 170 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • pár kapek citronové štávy nebo octa

Cukr s bílkem vyšleháme a přikápneme citron. Šleháme, dokud poleva není krásně jemná.

Bílová poleva na máčení a polévání vánočních perníčků

  • 120 g moučkového cukru
  • 1 bílek

Bílek vytřeme s cukrem do hladka a perníčky můžeme namáčet nebo polévat

Citronová poleva na zdobení perníčků

  • 180 g moučkového cukru
  • 1 vymačkaný citron
  • 2 lžíce teplé vody

Utřeme vše do hladka a můžeme perníčky zdobit štětcem, nebo je v polevě z jedné strany namáčet

Rumová poleva na perníčky

  • 480 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce teplé vody

Utřeme cukr s bílkem a smícháme s rumem a teplou vodou. Můžeme zdobit, nebo perníčky polévat nebo namáčet

Černá poleva z medu a kakaa

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce teplé vody
  • 1 lžíce kakaa
  • máslo

Povaříme vodu s medem a přimícháme kakao a kousek másla a pořádně rozmícháme. Poléváme perníčky, nebo zdobíme štětcem. Tato poleva zaručí vysoký lesk

Čokoládová poleva

  • 100 g čokolády na vaření
  • 30 g másla

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme tuk a pořádně rozmícháme. Po celou dobu zdobení ji udržujeme zahřátou, aby neztuhla. Zdobíme štětcem, zdobícím sáčkem nebo štětcem. Můžeme perníčky také částečně namáčet.

Pomerančová poleva

  • 180 g moučkového cukru
  • Šťáva z jednoho pomeranče
  • 2 lžíce teplé vody

Vytřeme cukr s pomerančovou šťávou a přidáme vodu. Je možné doplnit ještě nastrouhanou pomerančovou kůrou pro intenzivnější chuť. Opět můžeme zdobit sáčkem, štětcem, nebo perníčky namáčet či polévat.

Kávové zdobení perníčků

  • 180 g moučkového cukru
  • 3 lžíce uvařené černé kávy

Smícháním vytvoříme hmotu, kterou nanášíme na perníčky, nebo je v ní namáčíme.

Kakaová poleva na perníčky

  • 80 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce vlažného mléka
  • 1 lžíce škrobu

Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme cukr a mléko a rozmícháme. Po přídání škrobu třeme až do chvíle, než je poleva lesklá a hustá. Můžeme perníčky namáčet, polévat na plechu, nebo zdobit ručně pomocí štětce nebo zdobícího sáčku.

Související recepty